torstai 29. huhtikuuta 2010

Omaishoitoa & Duunarin palkka

"Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon tai muun huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoidon tuella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu hoidettavalle annettavista palveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.

Omaishoitaja voi olla hoidettavan omainen tai muu läheinen henkilö, jonka terveys ja toimintakyky vastaavat hoidon asettamia vaatimuksia. Omaishoidon tuki voidaan keskeyttää tai lopettaa, jos sopimuksen jatkaminen ei ole hoidettavan edun mukaista, vaarantaa hoitajan tai hoidettavan terveyttä tai turvallisuutta tai hoito käy tarpeettomaksi." Näin kertoo wikipedia.

Omaishoidon tukea saa Suomessa n. 36 000 henkilöä, heistä suurin osa eläkeikäisiä hoidettavien puolisoja, mutta paljon on myös heitä, jotka päivätyönsä ohella toimivat omaishoitajina. Omaishoitaja saa työstään veronalaista tuloa n.350- 650 euroa kuukaudessa, mikä ei ole paljon mitään työhön nähden. Omaishoitaja on monessa tapauksessa sidottu vuorokauden ympäri hoidettavaansa. Omaishoito on työtä, joka ei tunne kellonaikoja, hoidettavaa ei vain voi unohtaa kun kello lyö 16. Lomat ovat myös omaishoitajalla harvassa, tai tulevat ainakin kalliiksi hoitajalle sijaista palkatessa. Työ on sekä henkisesti, että fyysisesti erittäin raskasta, eikä meistä moni pystykään siihen.

En ymmärrä, eikä varmaankaan omaishoitajatkaan ymmärrä, miksi heitä sorsitaan ja annetaan näin naurettava korvaus työstä, joka tuo kunnille ja kaupungeille useiden tuhansien eurojen säästöjä vuosittain. Lähitulevaisuudessa omaishoidon merkitys vain kertaantuu, kun suuret ikäluokat elälöityvät kovaa vauhtia ja iän mukana tulevat sairaudet ja vaivat seuraavat perästä. Suomi on pian ongelmissa kesken loppuvien laitospaikkojen kanssa. Omaishoito on sekä valtiolle, että hoidettavalle parempi ratkaisu kuin kallis laitospaikka.
Laitoshoitopaikat maksavat keskimäärin 2000 euroa kuussa per hoidettava. Omaishoito lyö kaksi kärpästä samalla iskulla, hoidettava saa olla kotonaan ja valtio säästää. Tästä säästöstä olisi kuitenkin syytä antaa enemmän kiitoksena omaishoitajille. Omaishoitoa tulisi siis tukea ja kannustaa lähitulevaisuudessa huomattavasi paremmin, sillä keinolla tuleva eläkeläis-pommi voidaan ainakin vaimentaa, jollei täysin purkaa, muuten se räjähtää käsiin. Meillä on tällä hetkellä n. 400 000 60-65 vuotiasta kun vuonna 2005 samaa ikäluokkaa oli n. 300 000 ja 70-75 vuotiaitaoli samaan aikaan n. 250 000. Meille on tulossa siis seuraavan 5-10 vuoden päästä vähintään 100 000 yli 70- vuotiasta vanhusta enemmän! Toivottavasti emme herää liian myöhään todellisuuteen, joka kolkuttelee jo ovella.






Erään kokoomuslaisen ystäväni kanssa kävimme hyvää vääntöä tuosta aiemmin kirjoittamastani maahanmuutto- politiikasta. Meillä on kaikilla omat mielipiteet. Hänellä tuntuu olevan enemmän markkinataloudellinen ja itselläni ihmisen hyvinvointiin liittyvä näkemys, mikä nyt ei monellekaan varmaan tule yllätyksenä. Jostain pompsahti esiin lause "Suomalaiset laiskottelelevat kotona, tuhlaten samalla maahanmuuttajien kovalla työllä maksamia verorahoja" ja jotenkin minua alkoi hymyilyttämään kun tietää mikä nykyinen työllisyystilanne on, että avoimia työpaikkoja on 20 000 ja työnhakijoita 300 000, niin eiköhän siinä muutama joudu joksikin aikaa väkisinkin jäämään kotiin niiden tukien varassa elämään. Nykyisessä tilanteessa kun maahanmuuttajistakin taitaa suunnilleen joka viides olla työttömämä, en huutelisi em. lauseita. Enkä halua ilkkua tai olla taas rasistinen, mutta valitettavan moni heistä maahanmuuttajista, lähinnä tuoreista heistä ei paljoa verorahoja valtiolle tuo kun ovat pimeissä töissä tms. Mieleeni tulee eräs kosovolaisten pitämä entinen pitseria, jonka nimeä en tässä mainitse, mutta sieltä en koskaan esimerkiksi kuittia saanut ostoksistani. Tottakai, heistä löytyy paljon myös kovia työmiehiä ja yrittäjiä, rehellisiä veronmaksajia.

Tämä samainen ystäväni myös tuomitsi suomalaiset työntekijöiden ammattiliitot täysin. Ilmeisesti tavallinen duunari ei saisi tienata euroakaan enempää kuin viisi vuotta sitten vaikka samaan aikaan on Suomessa ruoan hinta noussut EU:ssa ennätysvauhtia, viidessä vuodessa lähes 20% ja asuminenkin on Euroopan huippuluokkaa etenkin suuremmissa kaupungeissa ja 40 000 työssä käyvää suomalaista joutuu hakemaan asumistukea kun palkka ei vain yksinkertaisesti riitä välttämättömiin tarpeisiin. Kaikista asumistukea saavista on työssäkäyviä joka neljäs! Mielestäni palkankorotusten pitäisi kulkea nimenomaan inflaation ja hinnannousujen kanssa käsi kädessä. Sitten kun menee taas talous paremmin ja hinnat laskevat, ei ole tarvetta suuriin palkankorotuksiin ja suurilla tarkoitan nyt esim. AKT:n vaatimuksia, jotka menivät näin demarinkin silmissä överiksi.
Kapitalismi tuntuu kyllä tässä maassa pelaavan, raha virtaa rahan luo. En tiedä olisinko itkenyt vaiko nauranut lukiessani, että Fiskarssin uusi toimitusjohtaja Kari Kauniskangas sai USA:sta opitun mallin mukaan yli 500 000 euron palkkion pelkästään siitä hyvästä, että hän tuli taloon töihin, puhumattakaan siitä, että suomalaisten pörssiyhtiöiden johtajat tienaavat keskimäärin 800 000 euroa vuodessa. Sitä en jaksa alkaa edes laskemaan, mitä näiden herrojen ja rouvien osinkotulot mahtavat vuodessa kaupan päälle olla. Härskeintä toimintaa oli kaiken kukkuraksi se kun muutamien yhtiöiden johtajien palkka kasvoi samaan aikaan kun porukkaa potkittiin ulos YT-neuvotteluiden seurauksena, että saataisiin yrityksen tuottamat voitot hieman suuremmiksi. Hauskinta tässä on se, että yritys joka tekee tappiota, potkii työntekijöitään ulos, mutta samaan aikaan palkitsee ylintä johtoaan bonuksilla, joiden kustannukset saattavat olla samaa luokkaa kuin ulospotkituista saadut säästöt. Johtajan palkka siis keskimäärin 800 000e, joka vastaa persduunarin 30 jopa 40 miestyövuotta. Säästötoimet saisi aloittaa sieltä sikariportaasta päin kun aletaan kulujen pienennystä miettimään. Miettikääpä omalle kohdallenne...

3 kommenttia:

  1. Ja lukekaapas koko keskustelu sitten Facebook-profiilista, ettei tule aivan väärä kuva oikeistonuorista ;)
    Tuo lainattu lausekin on kolmannelta osapuolelta. Paha ottaa lainauksia, jos ei selitä asiayhteyksiä. Kummankos keskustelijan puhetta tämä esimerkiksi on?

    "sileäksi kahvitunnitkin niin saadaan nekin tehokkaaseen työaikaan, työasutkin ovat ihan turhia, käyttäkööt ihmiset omia vaatteitaan."

    Ainakaan oikeistonuori ei ajattelisi näin :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. eihän siihen laiskotteluviestiin kuulunu muuta ni ei tarvii selvennystä ;P Ton mun kirjotuksen oot lainannu tolleen iltalehti-tyyliin mis asia erotetaan alkuperästään kun se oli tarkoitettu sarkasmiksi :D Mutta edustaako sun mielipiteet sitten muuten oikeistonuorten mielipiteitä? Suomalainen työntekijä on sinun silmissä rikollinen, voin kyllä pienellä varauksella yhtyä mielipiteeseesi esim. paperityöläisten ja ahtaajien kohdalla, jotka tienaavat pikkupomon verran vuodessa ja ovat hinnoitelleet itsensä ahneuksissaan ulos, mutta monet muut alat, esimerkiksi terveydenhuollon työntekijät kun saavat keskimäärin 1500e kuukausipalkkaa tai elintarviketyöntekijät siinä 2000e kk-tuloilla, en pidä näiden palkankorotuksia mitenkään suomea kaatavana.

    VastaaPoista

Pidäthän kommentoinnin hyvän maun ja kohtuullisen asiallisuuden rajoissa, kiitos!