sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Heinäluoma puhuu asiaa

Viime päivät on käyty keskustelua SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoman antamasta lausunnosta, jonka mukaan hallituksen arvio työperusteisen maahanmuuton tarpeesta on täysin pielessä.

Heinäluoma kertoo Hufvudstadsbladet-lehden haastattelussa talouden taantuman olennaisesti vähentäneen ulkomailta saapuvan työvoiman tarvetta. Mikäli hallitus pitää yhä kiinni tavoitteestaan lisätä työperäistä maahanmuuttoa, töitä ei enää riitä suomalaisille. Tämä voimistaisi rasismia, Heinäluoma varoittaa.

Heinäluoma puolustaa niitä suomalaisia, jotka katsovat ettei maahanmuuttoa pidä lisätä.
- Ei se ole rasismia, vaan järkevä reaktio siihen, että meillä on maassa 300 000 työtöntä, hän sanoo.

Heinäluoman mukaan väestön ikääntyminenkään seuraavan vaalikauden aikana ei kasvata valtavasti työperäisen maahanmuuton tarvetta, eikä kenties sitä seuraavallakaan vaalikaudella.

En ole itse kuin kunnallistason poliitikko, mutta en malta olla puuttumatta aiheeseen. Nyt Heinäluoman puheet on tulkittu jotenkin rasistiseksi useiden puolueiden leireissä läpi linjan ja jopa demarinuoret ovat Heinäluoman lausuntoa soimanneet. Itsekin kuulun demarinuoriin, mutta en oikein jaksa ymärtää, mikä tässä nyt on ongelma? Meillä on työvoimatoimiston kortistot täynnä työttömiä insinöörejä omasta takaa, miksi heitä pitäisi haalia ulkomailta? Perusduunarien hommat vievät jo valmiiksi maahanmuuttajat, jotka eivät tiedä mitä oikeuksia heillä kuuluisi olla, heitäkö halutaan siis tänne lisää?
Yritykset varmasti haluavat ja vaikuttaakin siltä, että hallituksen työperäisen maahanmuuton syvin tarkoitusperä on siinä, että Suomi saadaan nousemaan jaloilleen ulkomailta saatavan halvan työvoiman ansiosta. Samaan aikaan suomalaiset "riistotyöläiset" ovat ylipalkoittaneet muka itsensä.

Kyse ei ole siis rasismista vaan yksinkertaisesti kapitalistisesta ahneudesta. Meillä on työntekijöinä tietyt palkkatasot ja oikeudet Suomessa, mutta yritykset ovat lähteneet kiertämään näitä oikeuksia haalimalla halpaa työvoimaa ulkomailta.
Meillä on Suomessa pian puoli miljoonaa työtöntä, käytettäisiin ennemmin ne parempien sosiaalitukien perässä tulevien maahanmuuttajien kädestä suuhun-ruokintaan tarkoitetut varat näiden omien pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi ja jaloilleen nostamiseksi. SDP:n kohuttu "maassa maan tavalla"- politiikka on mielestäni ihan oikein, jos muutat tänne, noudatat maan lakeja ja tapoja ja menet töihin niin kuin muutkin ihmiset. Näin ei olisi mitään ongelmaa, jos homma toimisi. Ei ole oikein, että nykyinen järjestelmä antaa tukien perässä muuttavalle ulkomaalaiselle paremmat tuet kuin vastaavalle suomalaiselle työttömälle tai kodittomalle. Tiedän, että näin sanoessani minut leimataan rasistiksi heti.

Yrityksille täytyisi ilmeisesti kehittää jonkinlainen porkkana-järjestelmä, jossa palkkaamalla pitkäaikaistyöttömän yritys saisi jotain ylimääräistä tukea. Työllistettävä saa sitten olla mitä syntyperää tahansa, kunhan puhuu suomea ja asunut täällä useamman vuoden. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki olikin aiheesta pitkälti samoilla linjoilla. Rasismi ei siis ole se isoin ongelma, vaan se, että ulkomaalaiset työntekijät eivät osaa vaatia samoja oikeuksia kuin suomalaiset. Näin tapahtuessa, samalla "yllättäen" ulkomaalaisten työntekijöiden haaliminen alkaisi vähentyä. Eikä näitä nykyisiä työssäkäyviä maahanmuuttajia tarvitsisi mihinkään häätää, vaikka joku on taas omatoimisesti niin rivien välistä yrittänyt väkisin lukea.

Se rasismi, josta on puhuttu, syntyy seurauksena tälle yrityskulttuurille, jossa otetaan sieltä mistä halvimmalla saadaan. Kuka meidän suomalaisten työaika- ja palkkaussäädökset selittää maahan muuttavalle afrikkalaiselle tai vietnamilaiselle, tuskin nämä ulkomaalaisia palkkaavat työnantajat ainakaan. Luulisi valtionkin edes yrittävän puuttua tähän halpatyövoiman käyttöön tarkemmin, sehän tarkoittaisi vain enemmän verotuloja valtion kirstuun.

2 kommenttia:

  1. Tuo kuulostaa taas semmoselta, että pitää väkisin kaivaa toisten puheesta jotai rasistista. Itekki ihmettelin kyllä tuota eilen.

    VastaaPoista
  2. timo tääll moro puhut notta perskeles asiaa se on oikein nostaa tää hyysäys juttu pöyrälle ei se niinkään ole jos itte meet afrikkaan ja sanot oon suomesta perkele 20eeroo tunti ja kesälomat niin suthan saatana ammutaan mutkun se musta tulee tänne koskaan ei oo töitä tarvinnu tehdä akat meillä kaiken hoitaa miss mun dvd on ja läppäri mersu huom!afrikan kielen käännös.saatana että metallimiestä korpee.

    VastaaPoista

Pidäthän kommentoinnin hyvän maun ja kohtuullisen asiallisuuden rajoissa, kiitos!