tiistai 17. tammikuuta 2017

P***u-rallia herrasmiessopimuksella?



Turuilla, toreilla ja varsinkin facebookin sanaiset arkut avaavassa maailmassa on viime viikkoina käyty varsin värikästä ja samaan aikaan sangen musta- valkoista keskustelua Kirkonkylällä tapahtuvasta autoilla rälläämisestä. Rälläämistä ainakin vielä kymmenen vuotta sitten itsekin kortin juuri saaneena kutsuttiin näin tähdillä sensuroituna p***u-ralliksi. Tosin silloin se tapahtui yleensä paikoissa, joissa oli runsaasti muitakin saman ikäisiä ja tarkoitus oli lähinnä tehdä vaikutusta vastakkaiseen sukupuoleen, tänä päivänä kaiketi myös samaan sukupuoleen vaikutuksen tekeminen on suvaittavampaa kuin aiemmin? Joka tapauksessa se oli sitä karvanoppa- elvistelyä se ja renkaiden suditus oli lähinnä esilämmittelyä sitten toisenlaisen kumin polton mielimiseen...

Sittemmin omat karvanopat ovat saaneet väistyä lastenistuimen tieltä ja rallit jääneet lähinnä vaipparalliin. Nyt Kirkonkylällä tapahtuva rälläys muistuttaa enemmän rallicrossia tai driftausta ja painottuu myöhäisiltaan. Huomiota haetaan tai ainakin on saatu enemmän vanhemmalta väestönosalta, noh toiset tykkää äidistä, toiset tyttärestä. Osa vanhemmista on aiheeseen varsin välinpitämättömiäkin ja perustelut ovat usein vieneet siihen, että "ollaan sitä itsekin oltu joskus nuoria ja pitää nuorten saada harrastaa.", osa nuorista on saanut keskustelussa vanhempien nälvivästä tyylistä puolestaan vettä kiukaalle sanan säilän heilutukseen. Provosoitumista on ollut havaittavissa puolin ja toisin asiattomuuksiin asti.

Näin perheellisenä itsekin mielelläni yöni nukkuisin ilman ulkopuolisia häiriöääniä kello 22. jälkeen ja moni kirkonkyläläinen itseni lisäksi onkin ollut tyytyväinen nuorten rattimiesten siirryttyä harjoittelemaan Loppijärven jäälle. Mielestäni jää on oikein hyvä harjoittelupaikka jos vaihtoehtona on perä jalkakäytävällä ajaminen. Taajamassa tapahtuvassa rallissa kun sisältyy aina isommat riskit vaikka kuinka yrittäisi varovasti vain vähän perää luistattaa.  Kaikkia ei voi toki koskaan miellyttää ja jäällä ajaminenkin on tuottanut kärkästä kritiikkiä luonnon pilaamisesta lähtien. Loppijärvessä sinänsä ei taida enää paljoa pilattavaa ollakaan, mutta vaikka melusaaste on aika paljon vaimentunut sataneen lumen myötä, jaksaa siitä silti osa lähialueella asuvista huomauttaa, osa ehkä vain periaatteesta, mutta osa varmasti aiheestakin. Esitin jo facebookin puolella välirauha- mallia, jossa me vanhemmat lopettaisimme aiheesta kitinän ja antaisimme nuorten harrastaa jäällä kun sitä kerta nyt on ja vastaavasti nuoret sitoutuisivat keräämään jättämänsä roskat, puskurinpalat yms. pois ja siihen, että jäällä ei ajettaisi klo 22- 06 välillä, mikä suurimman osan normaali yöuniaika on.  Nuorilta tuli jo esimerkillistä vastakaikua esittämääni ehdotukseen ja nyt toivoisin yhteistä tahtotilaa, että tämä siunattaisiin myös meidän vanhempien keskuudessa.

 Kaupunkilaisista valo-ja äänisaasteen keskellä tämä ongelma tai avautuminen saattaa kuullostaa hyvinkin naurettavalta, mutta jos täällä meidän lintukodosss kautta vuosikymmenten on jo kerrostaloissakin pystytty yhteisiin herrasmiessääntöihin ja yörauhaan sitoutumaan kohtuullisella menestyksellä, eikö me kaikki täysi- ikäiset pystytä tästäkin asiasta sopimaan? Kunnioitetaan nuorten ajoharrastusta jäällä ja samalla kunnioitetaan työssäkäyvien, eläkeläisten ja lapsiperheiden rauhaisia yöunia. Kaikki voittaa, nuorilla on 16 tuntia vuorokaudessa aikaa veivata ranteet ja nilkat hellinä jäällä ja meillä muilla on 8 tuntia aikaa kotona nauttia rauhallisista yöunista ulkopuolisen meluhaitan puuttuessa. Jäätkin sulaa aikanaan ja kesää ajatellen voisikin joku lähialueen maanomistaja ottaa koppia aiheesta ja pistää viljelemättömälle maapläntilleen vaikka peltorataa nuorille vireille? Ei tarvitsisi kenenkään turhaan vähissä resursseissa olevaa virkavaltaa vaivata, eikä varsinkaan alkaa ottamaan oikeutta omiin käsiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommentoinnin hyvän maun ja kohtuullisen asiallisuuden rajoissa, kiitos!