maanantai 28. syyskuuta 2015

Kuntaliitokselle kevyet mullat




Riihimäen, Lopen ja Hausjärven valtuustoissa saateltiin maanantai- iltana äänestysten myötä hautaansa mahdollinen kuntaliitos. Kaksikymmentäyhdeksän valtuutettua äänesti Lopella liitoksen hylkäämisen puolesta, kuusi taasen oli liitoksen kannalla.

 Valtion päästä meille lyötyyn velvoitteeseen lähteä kuntarakenneselvitykseen oli innokkaimpana mukana Riihimäen kaupunki. Riihimäen liitoshimoissa ja kaupunginvaltuuston äänestystuloksessa (37- 5) ei sinänsä ollut mitään yllättävää. Riihimäen raskaat investoinnit ja palvelut, joita kumpikin naapurikunnistakin käyttää, tarvitsevat kipeästi laajempaa maksajakantaa. Hausjärven liitoshimot sen sijaan hieman yllätti. Himot kuitenkin hiipuivat, kun Lopen kuntalaiskyselyn tulokset tärähtivät tietoisuuteen. Yli kahdeksankymmentä prosenttia vastaajista vastusti liitosta ja äänestysaktiivisuuskin oli yli seitsemänkymmenen prosentin. Tulos varmasti rohkaisi niitä loppilaisvaltuutettuja, jotka eivät olleet uskaltaneet kantaansa ilmaista ennakkoon. Sama itsenäisyyden henki oli varmasti myös haistettavissa Hausjärvellä, missä valtuusto kaatoi liitoksen myös selvin 23- 12 äänin.

Itse selvitystyössä mentiin mielestäni alusta asti metsään. Ei siinä, että papereissa puhuttiin näiden kolmen muodostavan yhdessä kokonaan uuden kaupungin, vaan siinä, että uuden kaupungin nimeksi jää Riihimäki. Tämä seikka nostatti monella karvat pystyyn niin Lopella, kuin varmasti myös Hausjärvellä. ”Emme halua riihimäkeläisiksi”, kuului monen suusta.
Lopella poliittisen noitavainon kohteeksi joutui liitoksen näkyvimmäksi ja likimain ainoaksi puolustajaksi noussut Lopen kunnanjohtaja Karoliina Viitanen. En ole omalla vajaan kaksi kautta kestäneellä poliittisella urallani nähnyt vastaavaa ajojahtia ja toivon etten sellaista enää myöskään joudu todistamaan paikallislehdissämme saati sitten ”huoltoasemien valiokunnissa” tai sosiaalisessa mediassa.

Oli Viitasesta ihmisenä tai kunnanjohtajana mitä mieltä tahansa, tällainen lynkkauskulttuuri täytyy kitkeä kuntakentiltä pois. Etenkin, kun kunnanjohtajalla ei liitosasiassa päätösvaltaa ollut. Varovaisen liitosmyönteinen kansanedustaja ja Lopen valtuuston puheenjohtaja Timo Heinonen (Kok.) onnistui ammattipoliitikkona väistelemään tämän rovion liekkejä hyvin lievin palovammoin. Timo kuitenkin piti poliittisen selkärankansa ja äänesti liitoksen puolesta Lopen valtuustossa ja kaatui niin sanotusti saappaat jalassa tässä asiassa. Hattua haluan nostaa myös niille viidelle muulle Lopen valtuuston jäsenelle, jotka uskalsivat kovista paineista ja painostuksesta huolimatta äänestää liitoksen puolesta.

Itse näen tulevaisuutemme haastavana, mutta en toivottomana. Haastavampaa se olisi ollut kenties osana Riihimäkeä. Hyviä täsmälääkkeitä taloudenhoitoon ei liitosselvityskään esiin tuonut. Hurskastelu sillä, että nyt veroprosentti nousee, on sinänsä siis turhaa, niin se olisi noussut osana Riihimäkeäkin. Siltoja Hausjärven ja Riihimäen kanssa toivon mukaan kukaan ei halua polttaa. Yhteistyötä seutukuntamme veto- ja elinvoimaisuuden eteen pitää vaalia jatkossa entistäkin tiiviimmin. Sote- kuviotkin hakevat vielä lopullista muotoaan, joten haasteita riittää. Noitaroviomme, niin kunnanjohtajaa, kuin liitoksen puolesta äänestäneiden valtuutettuja kohtaan voimme nyt sammuttaa, eikä hiiliin kannata enää lähteä puhaltelemaan.

–Joni Lähde, Lopen valt. 1.vpj (Sdp)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommentoinnin hyvän maun ja kohtuullisen asiallisuuden rajoissa, kiitos!